BÖBREK VE İDRAR YOLLARI

Böbrekler ve idrar yolları nelerdir nerede bulunur ?
Böbrekler, karnın üst tarafında sol ve sağ tarafında yanlarda bağırsakların arkasına ve omurganın her iki tarafında bulunan bir çift organdır. Her böbrek büyük bir portakal büyüklüğündedir ancak fasulye şeklindedir. Üreterler (üst idrar kanalları) karın içinden, böbreklerden mesaneye uzanırlar.

Üreterler böbrekler tarafından üretilen idrarı mesaneye taşır. Mesane, idrarı dışarı atılana kadar depolar. Üretra (alt idrar kanalı), mesanenin tabanından dışarıya uzanan tüp şeklinde idrar kanalıdır.

Üretra mesanede depolanan idrarın atılımı sırasında geçtiği kanaldır. Kadınlarda üretra erkeklerden çok daha kısadır. Erkeklerde ise üretra prostat bezinin içinden geçerek penisin alt kısmında bulunur. Erkeklerde üretra ayrıca sperm taşır.

Böbreklerin vücuttaki fonksiyonları nelerdir ?
Böbrekler atık maddeleri vücuttan temizler ve vücuttaki sıvı ve kimyasalların normal dengesini korur. Ayrıca kan basıncınızı kontrol etmeye, bazı hormonlar oluşturmaya ve kanımızın asitliğini düzenlemeye yardımcı olurlar.

Böbrekler ve idrar yolları nasıl çalışır ?
Renal arter adı verilen büyük bir kan damarı her iki böbreğe kan götürür. Renal arter böbrek boyunca birçok küçük kan damarına (kılcal damar) ayrılır. Böbreklerin dış kısmında, minik kan damarları glomerul adı verilen yapılar oluşturmak için bir araya gelir.
Her glomerul bir filtre gibidir. Glomerul yapısı, atık ürünlerin ve bazı su ve tuzların kandan tübül adı verilen küçük bir kanala geçmesine izin verirken, kan hücrelerini ve proteini kan dolaşımında tutar. Her glomerulus ve tübüle ‘nefron’ denir. Her böbrekte yaklaşık bir milyon nefron vardır.
Atık ürünler, su ve tuzlar tübül boyunca geçerken bir takım karmaşık reaksiyona girer ve tübülün sonunda kalan sıvıya idrar denir. İdrar, böbreğin iç kısmında renal pelvis adı verilen yapıda toplanarak üreterler aracılığıyla mesaneye iletilir. İdrar, tuvalete gidip boşaltılana kadar mesanede saklanır.

Böbrek ve idrar yollarının bazı bozuklukları
Mesane kanseri
Böbrek kanseri
Penis kanseri
Prostat kanseri
Kronik böbrek hastalığı
Sistit
Diyabetik böbrek hastalığı
Genitoüriner (GU) prolapsusu
İnkontinans (stres Tipi)
İnkontinans (Sıkışma tipi)
İnkontinans (idrar)
Böbrek enfeksiyonu
Böbrek taşı
Hafif ila orta şiddette kronik böbrek hastalığı
Nefrotik sendrom
Aşırı aktif mesane sendromu
Polikistik böbrek hastalığı
Prostat bezi büyümesi
Prostatit – akut
Prostatit – kronik
Üretral darlık
Üretrit
Erkeklerde idrar enfeksiyonu
Çocuklarda idrar enfeksiyonu

Biz Sizi Arayalım